שילובם של מקבלי גמלה להבטחת הכנסה בשוק העבודה: פרויקט תלמ"ה
(מס' 136)

סוג פרסום:
מחבר :
פרופ' אורי ינאי
מועד פרסום :
09/2009
הורדה שילובם של מקבלי גמלה להבטחת הכנסה בשוק העבודה: פרויקט תלמה (pdf)

אנו שמחים להגיש לעיונכם דוח מחקר המסכם את התוכנית "שילובם של מקבלי גמלה להבטחת הכנסה בשוק העבודה – מיזם תלמ"ה".

הדוח מסכם ומעריך שתי תוכניות שיקום שיועדו לעודד מקבלי הבטחת הכנסה להשתתף בשוק העבודה. שתי התוכניות פעלו בשנים 2007-2005, במקביל באמצעות מרכז שיקומי בעכו של הקרן למפעלי שיקום ומרכז השיקום שליד בית החולים לוינשטיין ברעננה. הדוח מציג בפירוט את מאפייני האוכלוסייה, מרכיבי התוכניות השיקומיות מבחינת התשומות ואת תוצאות ההתערבויות בטווח קצר ובטווח בינוני.

המיזם השיקומי הוא תוצאה של דיונים מקצועיים ממושכים בין מרכזי השיקום, הקרן למפעלים מיוחדים, האגף להבטחת הכנסה, שירות התעסוקה ומשרד התמ"ת.

דיונים אלה החלו כבר בתחילת שנות ה-2000, במקביל לגידול במספר מקבלי הבטחת הכנסה וכוונות קובעי המדיניות לצמצם בצורה חריפה את מגמת הגידול.

מטרת הדיונים היתה להציע תוכניות ומודלים מעשיים אשר יעודדו את השתתפות האוכלוסייה החלשה להשתתף בשוק העבודה. מטרת העל של היוזמה היתה לסייע לאוכלוסיה זו לצאת ממעגל העוני.

היוזמה לתוכנית התבססה על ההסכמה שהיתה מקובלת על קובעי המדיניות במוסד ובממשלה שקיצוץ בגמלאות ללא פיתוח שירותים לא יביאו ליציאה ממעגל העוני.

יש להדגיש כי סיוע הקרן למפעלים מיוחדים לתוכנית תלמ"ה, הוא חלק ממדיניות הקרן בשנים האחרונות לתת עדיפות לתוכניות שבמרכזן שילוב אוכלוסיות מוחלשות בתעסוקה. מדיניות זו תואמת כאמור את מדיניות המוסד לביטוח לאומי, ואת המגמה בארץ ובעולם להדגיש את הכיוון "מרווחה לעבודה".

תוכנית תלמ"ה הופעלה כאמור בין השנים 2007-2005, בשני מרכזי שיקום, בשני אזורים גאוגרפיים שונים (צפון ומרכז) על פי שני מודלים מובחנים והשתתפו בה כ-115 מקבלי הבטחת הכנסה הגורמים המפעילים תיעדו את התפתחות התכנית על כל שלביה, עדכנו באופן שוטף את מסלולי השיקום התעסוקתי של המשתתפים וליוו אותם במהלך חיפוש קליטה הכשרה ושימור מקום העבודה.

התוכנית לוותה על ידי וועדת היגוי משותפת שקבעה את עקרונותיה ויישומה ודנה בקשיים ובתוצאות הליווי המחקרי.

מהדוח עולה שכ-60% מהמשתקמים בשני המרכזים אשר קיבלו הבטחת הכנסה טרם כניסתם לתוכנית, חדלו לקבל גמלה זו כעבור כחצי שנה ויותר. הדוח מציג המלצות הנוגעות לשיפור המודל הן מבחינה שיקומית והן מבחינת מערכת המוסד לביטוח לאומי.

דוח זה מצטרף לדוחות מחקריים נוספים מהארץ ומהעולם אשר מעריכים מודלים ושירותי שיקום ומתייחסים לתוכניות "מרווחה לעבודה".